Predikant

Martje Veenstra-Oving, predikant


Ds. Martje Veenstra-Oving
Tel. (0570) 54 58 42
E-mail: martjeveenstra@hotmail.com


Ik ben geboren in 1956 in het Drentse Borger als oudste van vijf kinderen in een gereformeerd gezin. In dat dorp heb ik ook Henk leren kennen; wij zijn in 1977 getrouwd. Onze drie kinderen zijn al jaren de deur uit en wonen elders in het land. Wij hebben na Borger nog op diverse plaatsen gewoond: Franeker, Heerenveen, Steggerda en nu dan met veel plezier in Wijhe.

Na de middelbare school heb ik gewerkt als gemeenteambtenaar, eerst in Borger, daarna in Franeker. Door de verhuizing in 1981 naar Heerenveen en de geboorte van onze kinderen heb ik een paar jaar niet gewerkt. Maar in 1987 werd ik in Heerenveen ambtenaar van de burgerlijke stand en niet veel later ook lerares coupeuse.
Theologie is mij van huis uit met de paplepel ingegoten. Van jongs af was ik gewend om vrijwilligerswerk bij de kerk te doen. In 1992 ben ik uit interesse begonnen met de hbo-opleiding theologie, onderwijskunde en pastoraat aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, eerst de tweedegraads- en daarna ook maar gelijk de eerstegraadsopleiding. Ik had inmiddels ook werk gevonden als pastoraal werker bij een Hervormde gemeente in Heerenveen en als kerkelijk jeugdwerker bij de Gereformeerde kerk in Zuidwolde (Drente). Na de hbo-opleiding heb ik in Kampen aan de Protestante Theologische Universiteit gestudeerd en daar mijn opleiding voor predikant afgerond. In 2000 verruilde ik de gemeente Zuidwolde voor de Protestantse gemeente Drachten-West (i.w.).
In 2004 kwam de Protestantse gemeente Steggerda c.a. in beeld. Hoewel ik nog niet afgestuurd was aan de universiteit, wilde deze gemeente mij wel als predikant hebben. Maar hoe doe je dat dan. Nu gewoon, eerst als kerkelijk werker en na het afstuderen als predikant. Daar kwam later de Protestantse gemeente Noordwolde (Fr.) bij. Deze beide gemeenten fuseerden in 2011 tot Protestantse gemeente Lindestreek. 

Sinds 30 juni 2013 ben ik verbonden aan de Protestantse gemeente Wijhe. Een prachtige gemeente in Salland aan de IJssel. Een gemeente die niet alleen de samenwerking zoekt met het dorp, maar ook met de Protestantse gemeenten in Olst, Raalte en Wesepe.
Als predikant hou ik van de diversiteit van het werk als predikant. Het pastoraat in alle facetten van bezoekwerk tot begrafenissen, het voorbereiden en voorgaan in vieringen, jeugd en jongeren, maar ook vergaderen en beleid maken.  Maar ik realiseer mij dat ik naast voorganger ook voorbijganger ben. Met andere woorden: we wandelen samen een stukje op, elkaar inspirerend en bemoedigend, maar ook troostend bij tegenslag en verdriet. Samen een weg zoekend in het vertrouwen dat God met ons gaat.    
Daarom vind ik het fijn als je me op de hoogte houdt van:
  • geboortes;
  • doopbediening of huwelijkssluitingen (ook als dit in een andere gemeente gebeurt);
  • ziekenhuisopname of ernstige of langdurige ziekte;
  • verhuizingen;
  • hoogtijdagen zoals jubilea en zo meer.
terug