Diaconaal project KleinSalland 2020, Stichting Atiy

Diaconaal project KleinSalland 2020, Stichting Atiy
 
Nieuwsbrief Oktober 2020

 
NIEUWSBRIEF ATIY OKTOBER 2020
 
 
 
Anna heeft vanuit Bolivia weer een mooie brief geschreven om ons te informeren over de ontwikkelingen en omstandigheden daar. Veel leesplezier!

Hallo allemaal,
 
Ik schrijf jullie even een uitgebreide update over de activiteiten van gebeurtenissen van de afgelopen tijd. 
 
Het coronavirus in Bolivia
Eerst maar over het coronavirus.  Het virus is nou echt op de weg terug hier. Dat maakt alles nu enigszins wat relaxter. Persoonlijk houd ik nog steeds afstand van anderen, regelmatig handen wassen en mondkapjes op in omgeving met andere mensen. Ook bij ons in het project laat ik kinderen en ook de volwassenen zich daaraan houden. En dat gaat goed. In tegenstelling tot de situatie in Nederland waar jullie te maken hebben met die nieuwe golf. Wat een toestand.  Goed oppassen allemaal. Hier voorspellen ze al dat dat hier ook gaat gebeuren, pffff effe niet.
 
 
 
 
 
De atiy-projecten in San Antonio de Buena Vista
 
 
Onderwijs/huiswerkbegeleiding
Onderwijzeres Brini werkt nu 5 ochtenden in de week met verschillende groepen kinderen. Ze werkt daardoor voor haar doen haar volledige werkuren. Toen alles nog normaal was werkte ze 5 middagen. Ik betaal haar daarom nu haar volledige salaris van 850 bolivianos per maand. Onderwijzeres Neysa werkt nog steeds 3 ochtenden per week op vrijwillige basis. Ik heb haar wel betaling aangeboden maar ze wil geen geld. Ik heb haar uiteraard bedankt voor haar vrijwillige hulp. Zij krijgt haar volledige salaris doorbetaald van de overheid als onderwijzeres maar ze hoeft daar vanuit de overheid niets voor te doen. Via het ministerie van onderwijs is het schooljaar begin augustus officieel afgesloten. Door onderwijzers van de school Atiy en ook van de school Bolivia-Holanda in Kasa Huasa, werd er tijdens de quarantaineperiode via WhatsApp-groepen wel huiswerkopdrachten gegeven aan kinderen. Niet voor iedereen was dat mogelijk want sommige kinderen hebben geen telefoon en nadat de minister het schooljaar had beëindigd zijn heel veel kinderen uit die WhatsApp-groepen gestapt. En ook onderwijzers zijn afgehaakt omdat het niet meer hoefde. De werkmotivatie is niet zo heel hoog hier. Dat kunnen we van Neysa in ieder geval niet zeggen. Ik ben er echt wel blij om dat zij niet zo is. 
Ik heb nog wel een keer de directeur van de school gesproken en aangeboden om te helpen met een programma van Google classroom en een digitale cursus daarvoor voor de onderwijzers maar dat is allemaal niet opgepikt. Jammer vind ik dat, want dat is wel de toekomst. En ook als er stakingen of blokkades zijn, wat best wel vaak voorkomt hier, kan er wel doorgegaan worden met digitaal lesgeven. Ik begrijp ook wel dat niet iedereen zo'n telefoon heeft, maar van lieverlee komt dat wel met de tijd, of worden er andere oplossingen gezocht via familieleden, vrienden, buren, of internetcafés die hier nog steeds overal zijn. Dat is dus nog toekomst, maar zo ver zitten we daar niet meer vanaf denk ik.
 
 
 
Kokkin Marianne werkt alle dagen van 8 tot 2 uur s middags nu. Ik betaal haar 1400 bolivianos per maand. Ze werkt niet helemaal fulltime maar ze doet ook allerlei onderhoudsklussen en helpt mee in de tuin. Bijna alle tafels, stoelen en banken zijn nu geschuurd en opnieuw gelakt. Het ziet er allemaal gelikt uit.  ‘s Morgens maakt ze een lekker hapje voor de kinderen: een ham-kaas tosti met chocolademelk, een bananenmilkshake of fruit-yoghurt. We proberen het op deze manier ook een beetje leuk, lekker en voedzaam te maken om de kinderen zo ook te motiveren om te komen, want uiteindelijk hoeven ze niet te komen. Het zijn ook de kinderen uit de armste families die thuis niet zoveel lekkers krijgen. Het zijn steeds groepjes van 6 tot 8 kinderen maximaal.
 
 
Brini geeft ook twee middagen per week taalonderwijs en rekenles op klas 1 en 2 lagere schoolniveau, aan volwassenen. 
Dat gaat goed. De moeders zijn nu erg gemotiveerd om te komen omdat ik hun nu als beloning elke keer dat ze komen een product uit het voedselpakket geef. Eerder gaf ik hun maandelijks een heel voedselpakket, maar dat doe ik niet meer. Nu geef ik hun wekelijks een product uit het pakket. Het is een beetje een lokkertje maar ze zijn zo slecht gemotiveerd. Nu ze weten dat ze wat krijgen komen ze. En ze moeten hun huiswerk maken. De moeders zitten in de buitenlucht onder het afdak in de tuin. Als ze de cursus helemaal doorlopen hebben eind van het jaar krijgen ze van de gemeente gratis een breicursus over patronen en steken, dat vinden ze ook erg leuk.
 
 
Carlos, een alleenstaande vader van twee jongetjes van ons project, is een betonnen pleintje voor de woning van Silvia en Juan, naast de medische post, aan het renoveren. Dat was helemaal aan het verpulveren, zal ik maar zeggen. Momenteel heeft hij geen werk, dus zo is hij geholpen en zijn wij ook geholpen.
 
 
 
 
Het tuinbouwproject
 
 
Dan over de tuin. De productie van sla gaat weer heel aardig. We zijn ook weer met de verkoop gestart en we geven het aan onze moeders met de voedselpakketten als we die uitdelen. We hebben een weduwevrouw, doña Candelaria ( 4 kleine kinderen), die meehelpt in de tuin. We hebben afgesproken dat ze een gedeelte van de sla mag verkopen en de opbrengst daarvan mag houden. 
 
Afgelopen maandag heeft een echtpaar, doña Victoria en don Reinaldo, mij gevraagd of ze een gedeelte van de tuinkas kunnen huren. Ze hebben 3 kleine kinderen. Hun oudste dochtertje zit bij ons in het project. Ze wonen drie blokken van het project. Doña Victoria zit bij ons op taal- en rekenles. Don Reinaldo, is slecht ter been. Hij heeft vroeger als kind polio gehad. Een been van hem, heeft daar veel schade door geleden. Hij is 45 jaar en heeft vroeger als bouwvakker gewerkt ondanks zijn handicap. Dat werk dat kon hij op een gegeven moment fysiek niet meer doen. Toen is hij begonnen als particuliere tuinman bij mensen thuis maar dat kon hij op een gegeven moment fysiek ook niet meer omdat zijn klanten vooral in het noorden van de stad woonden. Dat gesleep met zijn grasmaaier en heggenschaar en ander gereedschap van huis naar huis werd hem te zwaar. Nu heeft hij in zijn patio bij zijn huis een kleine plantenkwekerij. Zijn vrouw verkoopt die planten op de markt. Zij hebben nu aan mij gevraagd of zij een gedeelte van kas mogen gebruiken om hun planten daarin te kweken. Hij stelde voor om het te huren. Ongeveer de helft van de kas is niet in gebruik. In de andere helft van de kas is de hydrocultuur geïnstalleerd, daar verbouwen we de sla.
 
Ik zou het mooi vinden om de andere helft van de kas een bestemming te geven, en het lijkt me mooi om het in bruikleen te geven aan deze mensen. Don Reinaldo zou ons kunnen helpen en advies geven over het onderhoud van de fruitbomen en de andere planten.
Door deze manier van samenwerken kunnen we elkaar verder helpen en hoeven we er geen geld voor te vragen.  Wel wil ik dat hij zelf water voor zijn planten koopt vooral in de droge periode. Nu zou hij de wateropslagtank kunnen gebruiken om die op te vullen met water die van een watertankwagen gekocht kan worden. In de regenperiode vangen we genoeg regenwater op, dat hij ook kan gebruiken natuurlijk, want dat is gratis. Het echtpaar is al komen kijken, en we zijn eigenlijk al tot een overeenkomst gekomen. Ik zie het als welkome verrassing. We kunnen zo wat voor elkaar betekenen denk ik, en ook voor de andere moeders in ons project. 
 
 
 
 
De school Bolivia-Holanda in Kasa Huasa
 

Vorige week donderdagochtend hebben we een bijeenkomst gehad op de school met de junta escolar (de schoolraad), het schoolbestuur en de directrice van de school. Don Victor de president had zich verontschuldigd dat hij niets van zich had laten horen ten aanzien van de aanschaf van het kopieer/printapparaat. Hij had daar allerlei excuses voor, die te maken hadden met de pandemie en zijn werk in het ziekenhuis, hij is verpleger. 
Uiteraard heb ik dat geaccepteerd.  Ze hebben mij een getuigschrift gegeven als dank voor de ontvangen hulp voor de bouw van de laatste 2 klaslokalen en het kopieer/printapparaat. En ze hebben mij zo’n ‘ sierding’ gegeven wat je op de kast of op een bureau kan zetten, dat laatste had niet gehoeven. 
 
Een tijdje geleden heeft er een inbraak plaatsgevonden op school. De dieven hebben een luidspreker en nog wat spullen meegenomen, maar gelukkig niet het nieuwe kopieer-printerapparaat omdat die goed verborgen was. Het schoolbestuur en de schoolraad hebben mij er over verteld en willen nu veiligheidshalve dat er een familie op het schoolterrein gaat wonen zodat er enigszins bewaking is op school. Spijtig genoeg is dat helaas nodig. Ze zijn dus op zoek naar een geschikte familie, portiersfamilie die daar kan gaan wonen. In Bolivia is het normaal dat de portier op de schoollocatie woont in verband met de beveiliging. In eerste instantie willen ze aan die een klaslokaal dat nu niet in gebruik is, als woonruimte beschikbaar maken. Ze willen graag hulp voor de bouw van een woonruimte voor een portiersfamilie. Ik krijg nog een officiële aanvraag van hun hierover. 
 
Verder wil het bestuur en de junta escolar graag hulp voor de bouw van een nieuw klaslokaal op de tweede verdieping en een kantoor voor de schooldirectie. Er is geen fatsoenlijk kantoor op school. Ze hebben voor het volgend schooljaar nog een extra klaslokaal nodig omdat de school met een klas voor het voortgezet onderwijs wordt uitgebreid. Het derde schooljaar volgens mij. 
 
 
 
 
 
Verkiezingen in Bolivia
 
 
Op 18 oktober zijn de landelijke verkiezingen. Het zal weer spannend worden. Vooral om wat er daarna gebeurt want wie er ook wint, de verliezende partij zal het daar niet mee eens zijn. De voorspelling in het land is erg verdeeld. We hopen maar dat het meevalt.
 
 
 
Verder geen nieuws eigenlijk. 
Groetjes en als er vragen zijn hoor ik dat graag. 
 
Hartelijke groeten, Anna
 
 
 
 
 
 
terug